- Voetverzorgingstips

Voeten verdienen uw aandacht!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.
U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips. 

Tips

Aandacht voor uw voeten

Pijn en ongemak aan uw voeten is niet normaal. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw Pedicure kan u daar vaak bij helpen. 

 

Hygiƫne van de voeten

Was uw voeten dagelijks met handwarm water, liever niet met zeep. Droog uw voeten na het wassen altijd goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen. Daarna zijn uw voeten ook gebaat bij een goede vochtregulerende crème. Breng de crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen.

Bij ieder huidtype hoort een voetcrème, vraag dus aan uw pedicure welke crème u het beste kunt gebruiken.

Voorkom problemen bij het nagels knippen

Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zonodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.

Ingegroeide teennagels

Eén van de problemen door verkeerd knippen van de nagels, kan het ontstaan  van ingegroeide teennagels veroorzaken. Dit is een pijnlijke aandoening, meestal aan de grote teennagel ,die zo snel mogelijk verholpen moet worden.
De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:

  • Druk door slecht passende schoenen,
  • Het verkeerd (te kort) knippen van nagels,
  • Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie

Kloven en eelt

Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch is geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen.
Je kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen:

  • 1 x per week vijlen op een droge huid (1 richting op!)
  • iedere avond uw voeten insmeren met crème

Overigens: als er echt een kloof dreigt laat u dan direct behandelen!
Dit voorkomt veel pijn!

 

Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u niet op goed passende schoenen loopt. 
De “aanwas” van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij behandeling blijkt het slechts een dunne eeltlaag te zijn.
Uw pedicure is zeer goed in staat om het eelt te verwijderen. Door advies en behandeling en tevens het dragen van goede schoenen kunt u eeltvorming verminderen/voorkomen.

Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten

Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen.

Laat je voeten iedere keer dat je schoenen past opmeten en laat ze opmeten als je staat. Let er op dat je de schoenen aan allebei je voeten past. Veel mensen hebben namelijk 1 voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet!

Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! (en dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is...)

Schimmelinfectie aan de huid van de voet of nagels

Heeft u last van schimmelinfectie aan de huid van uw voet of nagels, gebruik dan een aparte schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60°.

Voor verder informatie kunt u zich wenden tot uw pedicure.